Festivalul minorităților - Casa de Cultura Sulina

Casa de Cultură Sulina
Timbru Casa de Cultură Sulina
Du-te la conținut

Festivalul minorităților

Evenimente > Festivaluri
Festivalul Minorităților Naționale „Serbările Deltei“
   Referindu-se la structura pe naționalități a orașului Sulina, îl cităm pe marele nostru scriitor Mihail Sadoveanu, care remarca: „Cine nu s-a oprit la malul Dunarii? Toate limbile pământului au sunat aici“.
   Organizată pentru prima oară în anul 2001, aceasta manifestare și-a propus să descopere și să promoveze tineri interpreți și ansambluri, aducând în acest fel o contribuție la perpetuarea în timp a tradițiilor specifice fiecărei minorități.
   Și iată, scopul a fost atins: interpreți, ansambluri de dansuri populare și grupuri vocale, evoluând anual pe scena festivalului, au dovedit publicului dragostea pentru tradiție.
  Începând cu cea de-a XIX-a ediție a sa din anul 2019, festivalul trece într-o altă etapă ce presupune lărgirea ariei de desfășurare a manifestărilor specifice acestuia în două localități: Tulcea și Sulina.
   Această ieșire din tiparul celor 18 ediții anterioare - dedicate ajungerii la deplina maturitate a Festivalului „Serbările Deltei“ - își propune expunerea evantaiului de programe susținute de ansamblurile participante în fața unui public mai larg, precum și integrarea unei ample dezbateri în legătură cu complexa problematică a păstrării tezaurului tradițional multietnic în conextul unor schimbări majore datorate globalizării și a creșterii dinamicii accesului la informația brută.
*
   Desfășurat într-o locație exemplu a conviețuirii multor etnii de-a lungul timpului - mica așezare de la capătul cel mai estic al Comunității Europene, orașul Sulina, Festivalul Concurs al Minorităților Naționale „Serbările Deltei“ - Sulina 2018 și-a împlinit majoratul odată cu desfășurarea celei de-a XVIII-a ediții.
  Manifestare în cadrul salbei de acțiuni artistice ce acoperă sezonul de vară, Festivalul Minorităților Naționale "Serbările Deltei" adună laolaltă ruși, lipoveni, ucraineni, germani, turci, rromi, maghiari sau greci, sosiți din diverse localități, cu toții întrecându-se în plan artistic, spre mândria etniilor din care provin.
  Un element specific acestui festival îl constituie „Parada costumelor“, interpreții defilând pe faleza orașului în drumul lor către scena de concurs spre încântarea locuitorilor și a oaspeților localității, cu toții fiind fascinați de bogăția culorilor și diversitatea costumelor tradiționale ce înveselesc faleza orașului la ceas de seară.
  Pentru a ilustra momentele petrecute în compania ansamblurilor participante în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Festivalului Concurs al Minorităților Naționale „Serbările Deltei“ - Sulina 2018, am inclus în această pagină câteva secvențe din timpul derulării festivalului și câteva secvențe din emisiunea „Conviețuiri“ a Televiziunii Române.
Secvențe Festivalul Minorităților Naționale „Serbările Deltei“ - Sulina 2018, prima parte
Secvențe Festivalul Minorităților Naționale „Serbările Deltei“ - Sulina 2018, partea a doua
Înapoi la cuprins