Ziua Dobrogei - Casa de Cultura Sulina

Casa de Cultură Sulina
Timbru Casa de Cultură Sulina
Du-te la conținut

Ziua Dobrogei

Evenimente > Spectacole aniversare
Sărbătorirea Zilei Dobrogei - 2019
  Sărbătorirea „Zilei Dobrogei“ în anul 2019 este un eveniment ce marchează 141 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă.
  Astfel, pe data de 14 noiembrie 1878, Dobrogea reintra oficial în componența statului român modern. La acea dată a fost citită la Brăila, „Proclamația către dobrogeni“ a Principelui României Carol I de Hohenzollern, care consfințea preluarea de către România a administrației Dobrogei.
  Congresul de pace de la Berlin, din iunie – iulie 1878, a recunoscut dreptul istoric al României asupra ținutului dobrogean. Unirea Dobrogei cu Patria Mamă reprezenta, după unirea Moldovei cu Ţara Românească din 1859, o nouă şi importantă etapă în procesul de desăvârşire a unităţii de stat a românilor, proces încheiat prin Marea Unire din 1918.
   Acesta este motivul pentru care în după-amiaza zilei de 14 noiembrie 2019, la sediul Bibliotecii orășenești „Jean Bart“ din Sulina s-a desfășurat un spectacol aniversar organizat de către Primăria orașului Sulina și Casa de Cultură Sulina.
Sărbătorirea Zilei Dobrogei - 2018
  
   În conformitate cu prevederile Legii 230/2015, sărbătorirea anuală a Zilei Dobrogei poate fi marcată de autorităţile centrale şi locale, de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific.

   De asemenea, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini, atât material cât şi logistic, evenimentele organizate cu acest prilej.
  
   În acest context în ziua de 14 noiembrie 2018, la sediul Bibliotecii orășenești „Jean Bart“ din Sulina s-a desfășurat un spectacol aniversar, dedicat acestui eveniment, spectacol organizat de către Primăria orașului Sulina și Casa de Cultură Sulina.
  
   Spectatorii prezenți au urmărit o scurtă introducere în contextul istoric ce a favorizat realizarea acestei uniri a Dobrogei cu România, după care au fost prezentate programe artistice de către grupurile și ansamblurile următoare:
  
- Grupul „Steluțele“ - Comunitatea Rușilor-Lipoveni din Sulina;
- Grupul „Ceaika“ - Comunitatea Rușilor-Lipoveni din Sulina;
- Grupul „Piticii“ - Casa de Cultură Sulina (dans țigănesc);
- Grupul „Veselia“ - Casa de Cultură Sulina (dans rusesc);
- Grupul „Fluturașii“ - Casa de Cultură Sulina (dans rusesc);
- Ansamblul „Cununița“ - Casa de Cultură Sulina (dans rusesc);
- Ansamblul „Dobrogeanca“ - Casa de Cultură Sulina (dansuri ruseşti).
Înapoi la cuprins